Selecteer een pagina

toepassingen aromatherapie

 

De essentiële oliewereld kent vele gebruiken en toepassingen. zo kun je de essentiële oliën inhaleren door te diffusen of te verdampen. Of je kunt ze gebruiken voor massages maar ook dienen ze voor plaatselijk gebruik op de huid. Essentiële oliën zijn heel fijn en verzorgend om toe te voegen aan je badwater, maar kunnen ook gebruikt worden als parfum.

Essentiële oliën worden ook in en om het huis ingezet voor het schoonmaken en reinigen van je huis. Of om te ontsmetten en de lucht te zuiveren.  Ze zijn vooral heel geliefd in de schoonheids- en wellnesswereld, maar ook heel heilzaam voor dier en natuur.

Om het overzichtelijk te houden zijn er drie verschillende toepassingen:

1.Aromatisch

De aromatische toepassing is afkomstig uit Duitsland en hierbij ligt de focus op de inhalatie van etherische oliën.

2.Uitwendig/Topisch

Dit gebruik is ontstaan in Engeland en hierbij is men vooral gericht op massages, met als doel ontspanning en stressvermindering.

3.inwendig/inname

En Frankrijk is voorstander van onverdunde plaatselijke toepassingen met therapeutische graad essentiële oliën  en heeft tevens de inname van pure essentiële oliën ook hun voorkeur.

 

 

toepassingen essentiële olie

 

 

 

1.Aromatisch gebruik

 

Het aromatische gebruik van essentiële oliën is afkomstig uit Duitsland en dit is wereldwijd misschien wel de meest gebruikte en bekenste methode.

 

Het is erg populair om de essentiële oliën te diffusen in een luchtbevochtiger oftewel een diffuser. Maar ook via potpourri,  geursteentjes en via geurstokjes kunnen de geurmoleculen zich verspreiden.

 

Ook worden de oliën veelvuldig gebruikt bij opgietingen in de sauna’s. Hierbij zullen de geuren van eucalyptus en tea Tree je het bekendst voorkomen.

 

Een goede kwaliteit diffuser met ultrasonische technologie breekt de essentiële oliën samen met het water in miljoenen microdeeltjes en verspreidt het door middel van koude lucht de ruimte in. En zo worden alle werkzame bestanddelen uit de essentiële oliën optimaal gebruikt.

 

Vroeger was het heel normaal om parfums te ontwikkelen met essentiële oliën. Tegenwoordig bevatten parfums veel synthetische geurstoffen of andere chemische bestanddelen. Er zijn wereldwijd nog maar liefst 3 parfumhuizen die nog volledig werken met de echte pure essentiële oliën en deze in hun  parfums verwerken. Dit zijn Coco Chanel, Estee Lauder en Cacherel.

 

Een aantal simpele toepassingen

Doe een paar druppels van je favoriete essentiële olie op een wattenbolletje en leg het in je kledingkast.

  Door een zakdoekje of tissue met een klein beetje water vochtig te maken en er een paar drupjes essentiële olie erop te doen, kun je het vervolgens op de verwarming leggen of zelfs in je droogtrommel doen om de heerlijke geuren te verspreiden.

aromatisch gebruik essentiële oliën

 

2.Uitwendig Gebruik

 

Het uitwendig (topisch) gebruik van essentiële oliën is afkomstig uit Engeland.

Hierbij wordt een klein deel essentiële olie opgelost in plantaardige draagolie om het lichaam mee te masseren met als doel ontspanning en stress vermindering.

Essentiële oliën zijn geweldig om te gebruiken voor massage en baden, spa- en schoonheidsbehandelingen en massage’s.

Voor een kalmerende massage kunnen essentiële oliën van bijvoorbeeld lavendel en cederhout worden toegevoegd aan een draagolie.

Voor het herstellen van spieren na een lange training, is het verkoelende effect van  pepermunt essentiële olie een uitkomst.

Voor de schoonheid van de huid zijn er veel oliegeheimpjes.

Eén van deze geheimpjes voor een zachte gladde huid is eigenlijk heel simpel. Door een aantal druppels lavendelolie toe te voegen aan je badwater kunnen de beauty voordelen van lavendel haar werk goed doen.

Zorg hierbij altijd voor een emulgator, omdat essentiële olie niet mengt met water. Dit kan al door een drupje op een klein beetje (bad)zout te sprenkelen of in je badschuim te mengen, om het vervolgens in aan je badwater toe te voegen.

Of wat dacht je van een druppel lavendel mengen met een klein beetje draagolie voor een ontspannende voetmassage voor het slapen gaan.

Essentiële oliën zijn zeer krachtig en moet je ze altijd verdunnen met een draagolie.  Je kunt dan veilig de essentiële oliën op de meeste delen van je lichaam aanbrengen, maar wees toch altijd voorzichtig bij een gevoelige huid.

in bad met essentiële oliën

3.intern gebruik

 

Het innemen van essentiële oliën is afkomstig uit Frankrijk.

Over de veiligheid hiervan zijn de meningen nog steeds erg verdeeld.

De oliën zijn zo krachtig dat het niet aan te raden is om hiermee te gaan experimenteren.

Bij AromaQueens staat veiligheid voorop en is hier dus geen voorstander van.

het beste advies hierbij is dan ook om de oliën alleen topisch of aromatisch te gebruiken.

Je zult als je meer kennis over de oliën hebt, beter gaan begrijpen dat irritaties in het darmstelsel een logisch gevolg hiervan kunnen zijn en via de huid worden de oliën  zelfs sneller en dus veiliger opgenomen.

Mocht je toch essentiële oliën willen innemen, doe dit dan altijd onder deskundige begeleiding van een erkende en gediplomeerde aromatherapeut.

Zorg altijd voor pure therapeutische en 100% zuivere essentiële oliën.

Het van groot belang om aromatherapie met gezond verstand te gebruiken en toe te passen.

Hiermee kun je dan op een veilige en gezellige manier aan de slag gaan.

Een beetje Queen, de juiste kennis en een beetje magie zijn de ingrediënten om mee te beginnen 😉

e book the queensroad to happiness

Liefs,

*Essentiële oliën mogen in de meeste Europese landen niet inwendig gebruikt worden zonder deskundige begeleiding en gebruik is op eigen risico.

Deze site bevat informatie over aromatherapie en essentiële oliën maar is niet bedoeld als medisch advies.

AromaQueens doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie.

De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet voor het stellen van een eigen diagnose.

De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en de informatie dient ook niet te worden opgevat als medisch advies.

Bij twijfel of ziekte altijd een medisch gekwalificeerde arts raadplegen.